7 روش که به شما کمک میکند چگونه درست تصمیم گیری کنید.

شاید فکر میکنید اینکه برای شام یا ناهار چی بخورید، چندان اهمیتی ندارد. احتمالا در این مورد حق با شماست، اما هنگامی که این تصمیمگیری مربوط به جنبههای مهمتر و پررنگتر زندگی، از جمله انتخاب رشتهی تحصیلی، شغل، همسر یا محل زندگیتان باشد، دیگر نمیتوانید تصمیمگیری را به عهدهی دیگران بگذارید. در این مطلب، چارچوبی برای گرفتن تصمیمات مؤثر توضیح داده میشود که یک مدل هفتمرحلهای است و در اصل برای استفاده در گروهها و سازمانها طراحی شده است. هرچند دلیلی وجود ندارد که نتوانید از این روش یا شکل سادهشدهی آن برای تصمیمات شخصی یا خانوادگی استفاده کنید. تنها جنبهی مهم در استفاده از این چارچوب این است که هر کدام از مراحل را به ترتیب بگذرانید، حتی اگر نتیجهاش این باشد که متوجه شوید این مرحله با موقعیت کنونی اصلا مرتبط نیست.
1- فهرستی از راه حل ها و گزینه های ممکن تهیه کنید.
فهرستی از راه حل ها و گزینه های موجود تهیه کنید ، معمولا استفاده از یک روند حلِ مسئلهی گروهی (یا انفرادی) مناسب است. این روند میتواند شامل «طوفان ذهنی» یا سایر روندهای «تولید ایده» باشد. این مرحله در روند کلی تصمیمگیری اهمیت زیادی دارد، زیرا تصمیمات از میان همین مجموعه انتخابهای ثابت گرفته خواهند شد. همیشه به یاد داشته باشید که احتمال تصمیم نگرفتن یا هیچ کاری نکردن را هم در نظر بگیرید و بدانید که در واقع این دو گزینه به خودیِ خود، راهحلهای بالقوهای هستند.
2-برای کارهای خود جدول زمانی تعیین کنید.
رعایت موارد زیر برای تعیین مدت زمانی که باید به روند تصمیم گیری اختصاص دهید ضروریست:
- برای این تصمیم چقدر زمان موجود است؟
- آیا برای تصمیمگیری ضربالاجلی تعیین شده است؟ پیامدهای رد شدن از این ضربالاجل چیست؟
- آیا تصمیمگیری سریع مزایایی دارد؟
- تصمیم گیری چقدر اهمیت دارد؟ اینکه تصمیمِ اتخاذشده صحیح باشد چقدر اهمیت دارد؟
- آیا صرف زمان بیشتر کیفیت تصمیم را افزایش میدهد؟
به خاطر داشته باشید که گاهی یک تصمیم سریع مهمتر از تصمیم «درست» است و گاهی بالعکس.
3- تحقیق کنید.
اگر به نظر می رسد که تصمیم گیری کار دشواری است، ممکن است اطلاعات شما هنوز برای تصمیم گیری آگاهانه کافی نباشد در این صورت، با انجام تحقیقات آنلاین، صحبت کردن با افراد و غیره، اطلاعات را جمع آوری کنید. جوانب مثبت و منفی تصمیم خود را، لیست کنید هر چقدر میتوانید بنویسید، حتی اگر برخی از آنها دور از ذهن به نظر برسند.
4- معیار های خود را مشخص کنید.
عوامل لازم برای عملی کردن تصمیم معیارهای تصمیم گیری هستند. مثلا اگر میخواهید تصمیم بگیرید برای شام چه غذایی آماده کنید، معیار تصمیم گیری شما ممکن است مواد غذایی موجود یا علایق فرزندتان باشد.
5- اهداف خود را در نظر بگیرید.
تصمیم گیری در انزوا صورت نمی گیرد آنها تحت تأثیر زندگی شما قرار دارند. اهداف خود را به یاد آورید ؛ کوتاه مدت و بلند مدت.حتی اگر یک تصمیم دشوار است، آن را در رابطه با اهداف خود در نظر بگیرید.
6- با خودتان صادق باشید.
گزینههایی را که قصد انتخاب ندارید، حذف کنید. هر چه تعداد گزینهها کمتر باشد، تصمیم گیری آسانتر میشود. حواستان باشد در بیشتر مواقع عدم تصمیم گیری، یک انتخاب نیست در چنین مواقعی تصمیم نگرفتن از تصمیمِ بد گرفتن بدتر است. مثلا اگر میخواهید تصمیم بگیرید برای خانوادهتان چه غذایی تهیه کنید، نمیتوانید تصمیم بگیرید هیچ غذایی تهیه نکنید. به ندرت پیش میآید انتخابی بدون نقص باشد؛ هر انتخابی عواقبی دارد. مهارت تصمیم گیری سریع به شما کمک میکند با توجه به معیارها و اطلاعات خود بهترین گزینه را انتخاب کنید.
7- تصمیم خود را اجرا کنید
با عملی کردن تصمیم، دیگران را هم از بلاتکلیفی خارج میکنید؛ به این ترتیب آنها هم میتوانند تصمیم بگیرند و پیش روند.
دیدگاهتان را بنویسید